A mesterharmónium a harmóniumok csúcsmodellje, amit kimondottan a művészi - szólisztikus játékra fejlesztettek ki.
Mitől "mester" egy harmónium?

A mesterharmónium egy komplex billentyűs hangszer, amiben a hangképző szerv átcsapó nyelvsípokból áll. Az átcsapó nyelveken áthaladó levegő nyomását a játékos a lábával a fújtatás intenzitásával szabályozhatja. Ezáltal a játék dinamikailag - az énekhanghoz hasonlóan - differenciálttá tehető. A játékos tehát egy énekeshez hasonlóan szabadon, legkisebb részletében is árnyalhatja a megszólaló hang dinamikáját. Ezt a mesterharmóniumon azonban több szólammal, vagy akár a dallam és kíséret különválasztásával külön-külön is megtehetjük.. Ez a lábfújtatással irányított dinamikai flexibilitás adja a harmónium valódi művészi értékét. A motorral működtetett hangszereken dinamikai árnyalás nem lehetséges, így ezek művészi szempontból jelentéktelenek. Az expressif játékmód teljes uralásához virtuóz fújtatástechnikára van szüksége a játékosnak. A hangzás sokszínűségét az orgonához hasonlóan különböző lábszámú regiszterek biztosítják, melyeknek orgonát és zenekart idéző hangzásuk van. A mesterharmóniumon a beépített kalapácsmechanikának köszönhetően a zongorához hasonlóan briliáns, rendkívül virtuóz játékmód is lehetséges.
 

Egy komplex billentyűs hangszerrel állunk tehát szemben, mely egyesíti magában az énekhang, az orgona, a zongora és a zenekar főbb tulajdonságait.


 

A mesterharmónium a felsorolt előképek ellenére sem válik gyenge utánzattá, pótlékká, hanem egy teljesen új, önálló hangszercsoda, melynek megszólaltatásához kifinomult művészi ízlésre, tökéletes zenei megformálásra és játéktechnikára van szükség. A hangszernek saját irodalma van: Franck, Bizet, Saint-Saens, Lefébure-Wély, Guilmant, Widor, Liszt, Karg-Elert és még sokan mások írtak eredeti műveket és készítettek átiratokat kimondottan mesterharmóniumra. Ezek a kompozíciók a mesterharmónium adta hangzáslehetőségekből élnek, így más hangszeren szinte előadhatatlanok.
  

Olvasson tovább a harmóniumról és ismerje meg történetének főbb állomásait a főmenüsor alatt található almenüpontok segítségével! 

Johannes Titz mesterharmónium (1920)  
Szabó Balázs gyűjteményéből