Szabó Balázs a fiatal zenész-generáció egyik legsokoldalúbb művésze. Rangos nemzetközi versenygyőzelmeivel már zeneakadémista korában megalapozta azóta is töretlenül felfelé ívelő karrierjét. Diplomáit Budapesten, Würzburgban, Trossingenben, Rómában szerezte, majd Utrechtben doktorált.

Meghatározó művészi impulzusokat Prof. Christoph Bosserttől kapott, akinek irányításával Németországban megszerezte az orgona mestere címet.

A budapesti tanulóévek alatt, 2007-ben a svájci St. Maurice-i orgonaverseny első díja jelentette a belépést a nemzetközi hangversenyéletbe, amit a franciaországi Biarritzban nyert első díj és különdíj követett 2009-ben. A külföldi tanulóévek lezárásaként 2011-ben Nürnbergben Németország legrangosabb orgonaversenyén, az ION Musica Sacra versenyen nyert első díjat.  2008-ban Miskolcon az év emberének választották, 2010-ben a város nívódíjával tüntették ki, 2015-ben megkapta a Miskolci Múzsa díjat. 2010-ben művészeti tevékenységéért Junior Prima Díjat kapott. 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és 2013 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára.

Kiváló ismerője a történelmi orgonáknak, a különböző stílusok alapos ismeretéből felépített korabeli hanginterpretáció elmélyültséggel és drámai kifejezőerővel párosul játékában. Orgonaművészként Európa-szerte hangversenyezik, emellett virtuóz játékosa az egyik legritkább billentyűs hangszernek, a Mustel-féle mesterharmóniumnak.